5. Základní ekonomické otázky

 Základní ekonomické systémy se liší tím, že různě odpovídají na základní ekonomické otázky:

  co a kolik se bude vyrábět,

každá společnost má jen omezené zdroje (viz hranice produkčních možností) a musí se rozhodnout, co a kolik vyrobí, aby zajistila své přežití a případně další rozvoj (pravěký kmen se nemohl rozhodnout, že si udělá okružní cestu kolem světa - jednak na to neměl zeměpisné znalosti, neměl vhodné dopravní prostředky, a ani si nemohl dovolit takovou "dovolenou", protože by neměl kdo zajistit dostatek jídla),

  jak a s jakým rozdělením zdrojů se bude vyrábět,

každá společnost má volbu technologií (cestu může stavět tisíc otroků nebo dvacet těžkých povozů) opět záleží na zvážení, jaké výrobní faktory má společnost k dispozici a co považuje za nejefektivnější. Ve starém Římě bylo tisíc lidských pracovních sil (otroků) levnější než těžké povozy, dnes jsou zaměstnanci daleko nejvyšší nákladovou položkou, proto firmy raději využívají stroje a mechanizaci, které udělají tutéž práci v daleko kratším čase, a tím ušetří. Zaměstnanci potřebují kvalifikaci, aby dělali práci, kterou stroje neumí dělat.

  Jak se členové společnosti o výsledný produkt rozdělí?

Každý ze členů společnosti chce získat svůj podíl na vyrobených statcích, aby přežil, aby si zvýšil životní úroveň atd. Zde hodně záleží na vlastnických vztazích výrobních faktorů. Pokud se někteří lidé práce na výsledném produktu neúčastní, v rozvinuté společnosti získávají sociální dávky díky přerozdělování přes veřejné rozpočty.

 

 

 

zpět  ÷  obsah   ÷  další strana

Nenašli jste to, co hledáte? Napište nám na ceed@ceed.cz.
© 2019  CEED doc.Ing. Jena Švarcová, Ph.D.